tisdag 24 februari 2009

Rojalistisk glädje

Jag har inte hunnit prata med min kära mor idag, men jag är övertygad om att hon suttit klistrad vid TV:n idag. Normalt sett hade det säkert varit sprinttävlingarna i skid-VM, men idag tror jag att hon prioriterade tillkännagivandet av förlovningen mellan kronprinsessan Victoria och hennes Daniel. Jag gläds även jag! Jag får erkänna att jag har rojalismen i blodet. Inte lika förädlat som min mor, men ändå.

Jag kanske hade tänkt annorlunda om vi haft ett annat kungahus som kantats av skandaler, men jag tycker verkligen att de är goda representanter för Sverige.

Det skulle förvåna mig om en del bloggläsare inte redan nu börjat skissa på kommentarer som dissar monarkin (och mina åsikter) och hellre vill ha republik. Det är helt okej att ha såna åsikter, men jag kommer, som alltid, att svara att tidernas bästa argumentet mot republik var Göran Persson. Vem hade velat se honom som president? Eller Reinfeldt för den delen?

Och hur det än är: Jag gläds med "det unga paret" att de nu tagit detta steg och kan planera för en framtid tillsammans.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Republik med enväldig president (enligt USA-modell) är ju inte det enda alternativet till monarki. Det finns fler statsskick och möjligheter.

Jag måste också säga att jag uppskattar att du satt "det unga paret" inom citationstecken, för de är ta mej tusan inte unga. Varför får man aldrig bli sedd som vuxen i det här landet? Det är för tusan över 30 år!

Anonym sa...

Jag är lika glad som dig. Och en fördel med att ha en monarki är att de finns ALLTID där, till skillnad från presidenter som väljs hit och dit och avgår då och då ger ingen stabilitet! Dessutom är de utomordentligt goda förebilder. Och BRA PR för Sverige!