onsdag 3 december 2008

Bragdguldet

Svenska Dagbladets bragdmedalj delades ut igår. Ju längre året har gått har jag insett att det inte varit någonting som kommit upp i handikappidrottarnas prestationer vid Paralympics. Det borde stå mellan sportskytten Jonas Jacobsson och simmaren Anders Olsson. Det blev den förstnämnde. Mycket välförtjänt och väldigt roligt! Han är ju förlamad sen födseln, men har deltagit i Paralympics sen 1980 och guld i samtliga åtta mästerskap sen dess. Det innebär 27 medaljer, varav 16 guld. Ett otroligt facit! (Han är därmed bättre än fantastiske simmaren Michael Phelps).

Det är svårt att jämföra handikappidrottares prestationer med "normala" idrottsmän. Jag skulle vilja säga att alla handikappidrottare gör en större prestation, en större bragd, än alla andra, utifrån sitt funktionshinder. Många övervinner sig själva varje gång. Tyvärr uppmärksammas det alltför sällan, inte minst i dessa bragdguldssammanhang, men nu är en barriär bruten, hoppas jag. Som Hans Säfström, sportchef på Handikappförbundet, säger: "Det är fantastiskt. Nu är vi på samma bana som all annan idrott".

Juryns motivering lyder för övrigt: "För bragdartad upphämtning till guld i Paralympics – en sann skyttekung". Man kan inte annat än hålla med!

Inga kommentarer: