söndag 7 februari 2010

Melodifestivalen - deltävling 1

Melodifestivalcirkusens första anhalt var Ö-vik. Man känner igen konceptet nu, på gott och ont. Skillnaden från de senaste åren är att det var tre programledare: Måns Zelmerlöw, Christina Meltzer Lind och Dolph Lundgren. Stabilt programledarskap, utan att komma upp i Luuks och Medes höga nivåer. Men visst märker man att gamle actionhjälten Dolph har fler strängar på sin entertainerlyra än att bara se stor ut, typ. Hans tolkning av "A Little Less Conversation" var rätt imponerande faktiskt. Inledande numret, Bonnie Tylers 80-talsrökare "Holding Out For A Hero", var nog ändå kvällens bästa musikaliska inslag. Charlotte Perrelli, Nanne Grönwall och Sonja Aldén var mycket bra, trots att de glömt byxorna hemma...

Men huvudnumret är ju ändå de åtta tävlande låtarna. Som jag misstänkte var det rätt svagt. Jag ser ingen slutsegrare än så länge, men låtarna kan ju växa. Så här fördelades rösterna från the SvBG jury:

1. "Keep On Walking" - Salem Al Fakir
(Gick direkt vidare till final som 1:a)
Salem Al Fakir har en alldeles egen ton i sitt musikskapande. Inte så här direkt som många andra artister, men man blir glad av hans vackra låtar, hur allvarligt tema de än kan ha. Det här är antagligen en låt som kommer att växa med tiden. Men nog var den ändå bäst denna kväll!

2. "Unstoppable" - Ola
(Gick vidare till final som 2:a)
Man vet vad man får när det gäller Ola. Här fortsatte han "Nataliekonceptet" utifrån sin hittills största hit. Jag tror inte att Ola är "Unstoppable" i år, men man vet ju aldrig. Låten var helt klart värd att gå till final!

3. "Road Salt" - Pain of Salvation
(Gick vidare till andra chansen)
Det skrevs om att detta var nåt av det hårdaste som ställt upp i Melodifestivalen, men det såg vi verkligen ingenting av. En mycket avskalad ballad med stor känsla. Mycket bra sångare och sköna Rhodesljud. Det har var kvällens bästa ballad, helt klart.

4. "I Did It For Love" - Jessica Andersson
(Gick vidare till andra chansen)
Mycket känsla bakom den här balladen, nästan som en tvillingsyster till Sanna Nielsens "Empty Room" häromåret, men hade inte fullt samma kapacitet. Vacker låt i alla fall, som definitivt var värd att gå till andra chansen.

5. "You're Making Me Hot-Hot-Hot" - Linda Pritchard
(Blev 5:a)
En frisk fläkt i denna balladernas afton. Latinorytmer och mycket kompetent sång hjälpte föga. Jag förstår egentligen inte varför den inte kom högre upp, men den här stilen har sällan gått bra i Melodifestivalsammanhang här i Sverige.

6. "The Saviour" - Anders Ekborg
(Blev 6:a)
Typiskt musikalnummer med nån form av religiöst tema. Kanske värd en andra chans, men samtidigt var den här låten inte direkt Melodifestivalens frälsare. Därmed inte sagt att Anders Ekborg var dålig.

7. "A Place To Stay" - Jenny Silver
(Blev 8:a)
Lite för lam låt. Den var skön på ett sätt, men det kändes som om den aldrig lyfte. Scenshowen var mycket sparsmakad. I det närmaste stillastående, med en gigantisk silverarm, bara lite ticks som möjligen var inspirerade av Stefan Holm.

8. "Singel" - Frispråkarn
(Blev 7:a)
Hiphop har sällan funkat i Melodifestivalen. Inte nu heller. Bakgrundsmusiken var helt okej, men det räcker inte. Undrar förresten om denna kontaktannons funkade...

1 kommentar:

Lars-Göran Wadén sa...

Vad jag vet är det första gången i Melodifestivalcirkusens historia som man arrangerar festen för artisterna i tältkåtor. Jag har exklusiva bilder från lokalerna där festen ska äga rum. Titta här får du mer information:
http://www.livetrullarvidare.blogg.se