tisdag 16 februari 2010

Fettisdag

Idag är det fettisdag. En klassisk dag, som varit en favorit ända sen barndomen. Ofta handlade det om solsken, skidåkning, varm choklad, apelsin och - givetvis - semlor! Semlan är ju dagens höjdpunkt, utan tvekan. Med tiden har jag väl skalat av det mesta av uppväxtens traditioner - men kvar finns semlan, eller snarast "semlorna", eftersom man sällan nöjer sig med en.

Men samtidigt innebär det ju ett problem. Semlor är ju allt annat än nyttiga. Men det är väl därför de är så goda. Det finns ju nåt sorts samband mellan allt gott och allt onyttigt. Av nån anledning råkar det dessutom vara så att jag ofta vid den här tiden av året har försökt banta, med följden att semlorna ofta blivit en svår frestelse.

Men frågan är ju vad som gäller, späk eller späck?

I förmiddags blev vi bjudna av arbetsgivaren på, som man skrev "årets första semla"... Men vänta här nu: "Årets första... ?" Okej, det var faktiskt min första, men ändå... Nej, nu börjar ju fastetiden med en helt annan inställning till livet och godsakerna.

Men det finns flera olika traditioner: En tradition menar att det är först på fettisdagen man får äta semlor, men sen kan man fortsätta under fastetiden, åtminstone på tisdagarna. En annan tradition hävdar att man gärna kan frossa flera veckor innan fettisdag, men sen inträder fastan. Ytterligare en tradition håller på att det endast är fettisdag som gäller. Till sist finns givetvis den tradition som helt struntar i traditionerna.

Hursomhelst: Hur ska en semla vara då? En studiekamrat från Uppsalatiden gav på Facebook den bästa beskrivningen nånsin på en semla:

Jag "kan härmed komma ut som semmelayatollah. de ska vara hembakade dvs inga artificiella konditoriluftslott (o inte heller vanlig vetebrödsdeg utan med ägg, kardemumma och horthornssalt), fyllda med riktig vispad grädde och mandelmassa mosad med bullinkråm och grädde. florsocker. får inte förstöras med varm mjölk på. njutningen bygger på att alla detaljer är rätt. kom o smaka!"

Det var en fullkomlig beskrivning, en uppenbarad och förklarad semlighet! :-D

Till sist: Hur skulle man fira Björn Ferrys OS-guld? Givetvis med en semla. Så avslutades årets fettisdag. Men nu börjar fastan...

1 kommentar:

Ann O Nym sa...

Väntar med spänning på nästa sågn... ehh.. analys