måndag 13 februari 2012

Melodifestivalen - deltävling 2

Andra deltävlingen var klart bättre än den första. Alla låtarna fick godkänt av mig. Det var till och med svårt för mig att rangordna. En annan sak jag tänkte på var att fem av åtta låtar var på svenska. Det tyckte jag var kul. Ett plus också för musikkollaget i mitten, eller "mash-up" som det visst heter, med elektriskt tema signerat Håkan Lidbo. Det var "Elektrisk", låten som Anniela framförde i Melodifestivalen förra året, som mixades ihop med låtar av Melody Club, Robyn och Leila K, alla med titeln "Electric".

Jaja, viktigast var ändå dagens tävlande bidrag. Så här ser the votes of the SvBG jury ut:

1. ”I din himmel” – Sonja Aldén
(Blev 6:a)
Sonja Aldén har gjort så många vackra sånger. ”I din himmel” är inget undantag. Det är inte omöjligt att jag får höra den snart vid nån begravning. Den hade dimensioner som passar där. Hursomhelst var det här min favorit för kvällen, men ballader har det svårt i det här formatet. Synd.

2. ”Shout It Out” – David Lindgren
(Gick direkt till final)
Musikalartist från Ersmark utanför Skellefteå (bara en sån sak!). Cool och okonstlad kille, äkta glädje, duktig sångare och dansare. Lite breakdance mitt i låten. Möjligtvis var den lite för lik Eric Saades låtar, men det tar inte bort det faktum att det här var väldigt bra.

3. ”Aldrig aldrig” – Andreas Lundstedt
(Blev 7:a)
Andreas Lundstedt är så otroligt proffsig. Tråkigt att låten inte gick vidare, för den var riktigt bra. Men jag tror det blir en radiohit ändå.

4. ”Soldiers” – Ulrik Munther
(Gick direkt till final)
Ulrik vann Lilla Melodifestivalen för några år sen. En munspelande och gitarrspelande Emilwannabe som framförde en riktigt skön låt om förlåtelse. Kul med en lite oväntad finalist.

5. ”Stormande hav” – Timoteij
(Gick vidare till andra chansen)
Timoteij är tillbaka med samma medryckande pop som ”Kom” hade för ett par år sen. Den var bra, men nådde ändå inte samma höjder som föregångaren... eller? Nu blir jag osäker när jag lyssnar en andra gång. Bra att den kom till andra chansen i alla fall, så får vi höra mer av den.

6. ”Baby Doll” – Top Cats
(Gick vidare till andra chansen)
Här var det glad och smittande rockabilly för hela slanten. Stabilt. Skönt med scenklädsel som inte enbart glittrar. Det är ju så här det ska vara: jeans, t-shirt, skinnpaj.

7. ”Ge aldrig upp” – Thomas Di Leva
(Blev 5:a)
Allt vad man förväntat sig: Di Leva i kaftan, den karaktäristiska sångstilen och en text fylld av blommor, stjärnor. Bland de bättre låtar han gjort, men blev ändå bara femma. Och i konkurrensen är det inte heller så konstigt.

8. ”Det går för långsamt” – Mimi Oh
(Blev 8:a)
Mimmi Olsen framförde en trallvänlig poplåt i neonfärgade scenkläder. Helt okej, men den var kanske lite för svag i jämförelse med de andra.

1 kommentar:

Frida sa...

Alltid intressant att läsa dina utlåtanden. Jag tyckte personligen att startfältet var sisådär. Jag tippade dessutom oroväckande rätt på placeringarna (även på jumbo och nästjumbo).

"Shout it out" är den enda jag kan gnola på så här långt och jag kommer dansa loss till den oavsett hur det går framledes.