måndag 6 april 2009

I Livets tjänst

I början av juni månad har jag varit präst i sjutton år. Jag tror faktiskt att jag varit lite unik i ett avseende, nämligen att jag fram till nu har haft fler dop än begravningar. Det kommer sig av att jag hade nästan alla dop när jag jobbade i Malå och att jag under mina år som ungdomspräst här i Piteå inte hade alltför många begravningar. Jag älskar dop, kontakten med familjen, den djupa innebörden, etc. Det är så livsbejakande på nåt sätt. De senaste åren har dock begravningarna sakta men säkert ätit sig närmare. I fredags gick de förbi. 328 mot 326. Inte oväntat (under 2009 har jag haft ett enda dop, men däremot tolv begravningar + att tre är inbokade), men det känns lite tråkigt. Och dopen lär aldrig komma ikapp igen.

Å andra sidan handlar ju begravningar också om att stå i Livets tjänst. Jag försöker ju att vid varje begravning lyfta fram att Jesus har öppnat vägen till det eviga livet, att hans död och uppståndelse innebär livet för oss. Vi behöver bara lägga våra liv i hans hand och följa Honom genom livet, genom döden till det Liv som var tänkt från början, en tillvaro i full gemenskap med Honom som är Vägen, Sanningen och Livet.

Det är stort! Jag blir så glad och stolt när jag tänker på det! Tänk att jag får forsätta att stå i Livets tjänst, vare sig det handlar om dop eller begravningar (eller nåt annat)...

4 kommentarer:

Broschan sa...

Snart går jag om dig. I morgon blir det begravning nr 290 av totalt 678 gudstjänster. Allt på 5 år, vad har du gjort under dina 17 år? :)

SvBG sa...

Inte oväntat att en duktig kyrkvaktmästare (med Ferraridator)håller högre hastighet på den kyrkliga racerbanan.

Mys liv och hem sa...

Tråkigt att begravningar går om dopen.Skulle jag ha ett barn till (vilket jag inte ska.Det räcker med 4) så skulle jag definitivt välja dig./Britt-Marie,EFS

bomek (Mats Rutberg) sa...

17 år som präst, trodde faktiskt inte att du varit präst så länge, och ändå tycker jag mig känna dig.

Och nä, det beror inte på att du ser ung ut, trodde du var äldre då du präsvigdes :P