måndag 22 februari 2016

Melodifestivalen - deltävling 3

Hela den här deltävlingen från Norrköping stavas S-c-h-y-f-f-e-r-t. Vilken gigant! Från första stund med "Under Pressure", via gnabbandet med Sigrid... eller rättast sagt hur hon drev med honom (med text av Nour El Refai (Henriks käresta)), till hans monolog. Mer Henrik Schyffert i TV, tack! :-)

Här är rösterna från the SvBG jury:
 
1. "Human" - Oscar Zia
(Gick direkt till final)
Inte så mycket att säga om egentligen. Klart den skulle direkt till final. Bra låt. Bra framförande. Riktigt bra. Inte minst textraden "Where is the heart when we just look away".
 
2. "Weight Of The World" - Smilo
(Blev 5:a)
Smilo hade vunnit Svensktoppen nästa och fick därför plats i finalen. Därför var det här en liten överraskning för mig. Efter en trevande start (lite för låg tonart?) blev det bra gung. Dansant house. Eller "Electronic Dance Music" som Gina upplyste Schyffert och oss andra var betydelsen av EMD.
 
3. "You Carved Your Name" - Swingfly feat. Helena Gutarra
(Blev 6:a)
Här talar vi om stora förväntningar från min sida. Swingfly betyder alltid party och grymma melodier - och nog blev det så, även om det inte nådde samma höjder som "Me And My Drum" och andra låtar från förr. Låten är som hämtad från Teddybear Sthlms repertoar, med tydligt inflytande från Kleerups strävan efter minimalism. Swingfly borde i alla fall ha fått komma till andra chansen. Kom igen, Sverige!
 
4. "My Heart Wants Me Dead" - Lisa Ajax
(Gick direkt till final)
Idolvinnaren från 2014 är en grym sångerska. Denna midtempolåt är verkligen 2016, men jag saknar ändå det lilla extra. Jag måste dock medge att den tar sig efter några lyssningar. Och det är ingen tvekan om att vi kommer att få höra den här låten everyday, everyday, everyday en lång tid framöver.
 
5. "Put Your Love On Me" - Boris René
(Gick vidare till andra chansen)
Fotbollsspelande Boris kom från Kongo som tvååring och där är väl inte otroligt att hans rytmiska färdigheter är ärvda därifrån. Mycket bra gung i alla fall. Ösig låt, bra refräng, men kanske lite enformig.
 
6. "Kizunguzungu" - SaRaha
(Gick vidare till andra chansen)
Lite orättvist långt ner på min lista egentligen, men det beror på konkurrensen. SaRaha är uppvuxen i Tanzania och visst märks det i låten. Hyfsat gung och en portion "Waka Waka". Earth, Wind & Fire ringde förresten och ville ha tillbaka sina scenkläder.
 
7. "Kom ut som en stjärna" - After Dark
(Blev 7:a)
After Dark firar 40 år i år. Här framför de en klassisk schlager som inte lämnar kvar så många spår hos mig. Somliga påstår att schlagern är död. Det vet jag inte om, men den håller i alla fall på att vara rätt så medelålders.

Inga kommentarer: