tisdag 26 mars 2013

Gud och ondskan i världen

Jag läste just ett riktigt bra citat som säger så mycket om orsaken till varför vi ser så mycket ondska i världen: "The existence of evil is not evidence of God’s absence in the universe but evidence of His absence from our lives.", vilket betyder "Ondskans existens är inte ett bevis för Guds frånvaro i universum, utan ett bevis för Hans frånvaro i våra liv" (Rice Broocks från boken 'God's Not Dead')

3 kommentarer:

Ingela sa...

Ja då fattar jag ännu mindre. Hur skulle vi ha gjort för att skonas?

SvBG sa...

Jag tror att världen är i den ondes våld och att det är han som står bakom allt ont som sker, mest för att slå undan benen på oss och förstöra vår relation med Gud. Men Gud finns nära oss, mitt i allt det onda, beskyddar oss och leder oss genom mörkret till ljuset. När vi håller oss till honom så har inte ondskan nån slutgiltig makt över oss. Det här innebär tyvärr inte att vi är skonade från ondskans härjningar, inte ens om vi är troende - det hör liksom till spelreglerna - men vi är inte ensamma. Därmed inte sagt att vi inte kan och får vara arga på Gud för att han inte gör mer för sina barn, inte minst när det gäller livets katastrofer. "Vi förstår hans vägar bättre ovan där".

När det gäller citatet, så tänker jag att det gäller mänskligheten i stort, inte enskilda människor, eftersom det då skulle lägga allt för stort fokus på vår personliga relation med Gud (även om den också kan påverka). För alla kommer vi till korta där. Om det skulle hänga på min personliga tro, stark och svag, så skulle allt falla. Men Guds nåd beror inte på oss, utan på honom och hans vilja att vara en del av vår gudsfrånvända värld. Vi kan inte göra nånting för att Gud ska älska oss mer eller för att han ska älska oss mindre.

Men den där, han i motståndarlaget, han skulle ha en smäll (minst sagt) för allt ont han åstadkommer i vår värld och i våra liv! Tur att Jesus tar hand om det... :-)

Ingela sa...

Tack för svar. Jag fattar fortfarande inte och kommer nog aldrig dithän heller. Men jag hoppas att jag hittar tillbaka till det jag hade nån gång.