måndag 5 juli 2010

Inför semifinalerna i fotbolls-VM

Nu har fotbolls-VM hållit på i drygt tre veckor och jag har inte alls nämnt det här på bloggen. Å andra sidan har jag ju knappt skrivit nåt annat heller. Men det är väl så det kan vara när man är på resande fot i semestertider. Men innan turneringen når sin fullbordan på söndag är det väl hög tid "å skriv nå litte" i alla fall...

Det blev inte så mycket sett av gruppspelet egentligen. Det var fläckvis. Italien och Frankrike såg jag väl bara sammanlagt 20 minuter. Ingen större miss tydligen. De är väl några av de negativa överraskningarna, tillsammans med England. Även om mina i grunden största favoriter, engelsmännen, gick vidare spelade de ju inte direkt bra. Nej, underhållningen har andra, t ex Tyskland, Argentina, Brasilien och Spanien stått för.

Annars kan man skriva en hel del om dessa vuvuzelor. Detta blåsinstrument, som låter som en ihärdig bisvärm, är verkligen ett störningsmoment. Det märker man när man stänger av ljudet. Hur kan spelarna höra domarens signaler? Visst ska man tillvarata lokala traditioner och så, men det tar samtidigt bort den genuina stämning som publikens sång, hejaramsor, musik och samba, innebär. Det kan också bli en ljudmatta, men är i alla fall mer nyanserat. Någon sa förresten: "Tur att VM går i Sydafrika och inte i Egypten, för då hade vi haft Tutan-chamon".

Efter gruppspelet har jag sett lite mer. Det blir ju mer och mer intressant ju längre turneringen går. Det blir ju de starkaste lagen som överlever, även om det smärtar när t ex de ständiga favoriterna Brasilien (vilket spel de har i sina bästa stunder!) slås ut av Holland. Och visst hade det varit roligt om nåt afrikanskt lag hade gått längre i turneringen. Ghana var ju snubblande nära...

Hursomhelst står vi nu inför semifinalerna. Uruguay möter Holland i morgon. Det borde de orangea ta hem, men Uruguay har ju egentligen överraskat hela vägen och i Diego Forlán har de ju en världsspelare som kan avgöra i vilket läge som helst. Å andra sidan har holländarna Wesley Sneijder, Arjen Robben och Dirk Kuyt, bara för att nämna några. Holland har ju dessutom vunnit väldigt många matcher i rad, 24 för att vara exakt. De är verkligen ett lag. Jag skulle nog sätta en slant på Holland.

Men vilka får de möta? Kan det bli en repris på VM-finalen 1974? Hursomhelst möts Tyskland och Spanien i den andra semifinalen. Tyskarna är det lag som har imponerat mest på mig, men Spanien skulle, med ett tillbakadraget försvarsinriktat spel, kunna låsa de unga tyskarnas snillrika spel. Nyckeln är nog vem som gör första målet. Jag tror dock på Tyskland. Den välorganiserade och spelskickliga lagmaskinen, är enormt effektivt, särskilt i medgång, och Miroslav Klose kan leverera när som helst. Men det kan David Villa också. Eller "kan"... han gör det! Han är de enskilde spelare som imponerat mest.

Mitt tips blir alltså Tyskland mot Holland i final och med tyskarna som slutsegrare. Då besannas (återigen) det som Gary Lineker sa vid VM i Italien 1990: "Fotboll är ett enkelt spel. 22 män jagar en boll i 90 minuter och på slutet vinner Tyskland".

Inga kommentarer: