fredag 18 september 2009

Kyrkovalet

På söndag är det dags för årets kyrkoval. Det känns otroligt viktigt för egen del, inte bara för att det handlar om min (jordiske) arbetsgivare. Nej, det är även ett viktigt val för Svenska kyrkans framtid - och för enheten inom kristenheten både i vårt land och i den världsvida kyrkan. Det är alltför mycket som på senare år dels handlat om förändringar i den yttre organisationen, på bekostnad av den inre förnyelsen, dels beslut i olika riktningar som visar att Svenska kyrkan fortfarande går i statens ledband, trots att vi i grunden är en frikyrka sen år 2000. Det är hög tid att Svenska kyrkan befrias från partipolitiken och vågar vara kyrka!! Det är min bestämda åsikt.

Det innebär att jag personligen kommer att rösta på något av de opolitiska alternativ som finns. Jag är oerhört glad att POSK (Partipolitskt Obundna i Svenska Kyrkan) ställer upp för första gången här i Piteå. De har dessutom lyckats få tag på några riktigt bra personer. Jag hoppas och ber att de ska kapa åt sig en rejäl del av rösterna, så att de kan komma in och röra om i grytan i Piteå församling. När det gäller valen till Stiftsfullmäktige och Kyrkomötet är det ingen tvekan om att Frimodig kyrka får min röst, främst för att de har ett tydligt program och vill att kyrkan ska våga vara kyrka. Från deras hemsida citerar jag: "FRIMODIG KYRKA anser att Svenska kyrkan alltmer har tappat sin frimodighet som kristen kyrka. Vi vill att Svenska kyrkan ska visa en större hängivenhet till Jesus och en ökad kärlek till Bibeln, samtidigt som man är öppen mot alla människor. Självklart skall Svenska kyrkan, precis som andra trossamfund, styras utan inblandning av politiska partier."

Många av partie... förlåt nomineringsgrupperna har rätt så ytliga valfrågor, om du frågar mig. Ta bara begreppet "Öppen folkkyrka". Det är en gigantisk floskel, för vad menar man egentligen? Kyrkan står redan nu öppen för alla som vill. Den stora frågan är om det är en folkkyrka i betydelsen att folket bestämmer vad som ska förekomma i kyrkan, eller är det Guds kyrka som är öppen för hela folket. Här svävar alltför många på målet anser jag. Glöm inte heller att den kyrkan som ska vara öppen för alla även måste ha ett innehåll. Många av de floskler som levereras handlar om yttre (i och för sig inte helt oviktiga) saker, men det är kyrkans inre liv som har burit kyrkan genom seklerna. Dagens krympande kyrka behöver mer Jesus, kort sagt! Budskapet är detsamma, men formerna måste förnyas och hänga med sin tid. Där ligger utmaningen. Förändring inifrån!!

Jag har tidigare halvt om halvt utlovat en analys av de olika parti... förlåt nomineringsgruppernas program, men jag måste backa från det. Det finns alltför mycket att kommentera och jag ids helt enkelt inte. Det viktigaste med detta val är att kyrkan måste få vara kyrka. Det kan vi inte vara om partipolitiken fortsätter. (Jag måste dock tillägga att det givetvis finns många bra personer som engagerat sig via de politiskt färgade nomineringsgrupperna, men det är ju ingenting som säger att de skulle vara diskvalificerade att ställa upp för en opolitisk lista.)

Ett par läsvärda bloggar i ämnet
Min kollega och vän Pär Parbring skriver många kloka saker i sin blogg "Teolog i norr" under rubriken "Varför jag tycker att partipolitiken ska bort i Svenska kyrkan", dels ur ett historiskt perspektiv (del 1) och ett bibliskt-teologiskt perspektiv (del 2). Det är mycket god läsning. Dessutom utlovas en tredje del som ska behandla vad detta innebär för partipolitiken i Svenska kyrkan.

En annan läsvärd man är Stig Strömbergsson. Läs gärna hans blogg om till exempel Piteå-Tidningens debatt inför kyrkovalet. Han har fler insiktsfulla tankar om kyrkovalet. Sök dig fram i menyn.

Länkar till de olika nomineringsgrupperna
Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Det finns 14 nomineringsgrupper och 2377 personer som kandiderar till kyrkomötets 251 platser. Här är länkarna till dessa 14 i bokstavsordning:
Arbetarepartiet Socialdemokraterna
Centerpartiet
Frimodig kyrka
Folkpartister i Svenska kyrkan
Kristdemokrater i Svenska kyrkan
Kyrklig samverkan i Visby stift (saknar webbsida)
Miljöpartister i Svenska kyrkan
Moderata samlingspartiet
Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan
Skanör-Falsterbo Kyrkans Väl
SPI Seniorpartiet
Sverigedemokraterna
Vänstern i Svenska kyrkan
Öppen kyrka

(Om du funderar på vilka kandidater du har att välja på just i din församling. Klicka här och leta dig fram.)

Undersökningar
Det har gjorts (minst) ett par olika läsvärda undersökningar där man frågat kandidaterna vad de egentligen står för. Läs dem gärna för att kunna jämföra svaren och skapa dig en bild av vad som förenar och vad som skiljer:
Svenskakyrkan.se
Svenska Evangeliska Alliansen

Stefan Gustavsson, generalsekreterare i Svenska Evangeliska Alliansen, kommenterar denna sistnämnda undersökning i artikeln "Teologisk vilsenhet bland kandidaterna till Kyrkomötet". Läs även Dagens kommentar om detta, under rubriken: "Synen på Jesus, Bibeln och kyrkan skiljer kandidaterna åt".

Test
Tyvärr har jag förgäves försökt hitta nån form av test som kunde ha hjälpt dig att få klarhet i hur just du ska rösta. Jag gjorde en sån själv för rätt många månader sen, men jag hittar inte igen den. Skicka gärna länken om du råkar känna till nån sån test.

Till sist
Glöm inte bort att rösta på söndag 20 september i en vallokal nära dig. Hur du sen röstar ska du givetvis bestämma själv, men min önskan är i alla fall att du tänker efter om partipolitik verkligen hör hemma i ett fritt trossamfund...

(Kom förresten gärna med kommentarer, men jag tänker inte debattera ämnet, bara så att ni vet)

3 kommentarer:

stig strömbergsson sa...

Tack för att du beskriver mina bloggtankar som "insiktsfulla". Det tycker jag - med glimten i ögat - var en insiktsfull beskrivning.

Pär Parbring sa...

Kul att bli länkad med positiva kommentarer. ;) Nu är både del 3, del 3.5 och del 4 upplagda. Men det blir nog en del 5 också, verkar det som. Om nu någon blir klokare av det...

Sofia sa...

Angående dina reflektioner om kyrkan: jag instämmer till fullo!