onsdag 13 februari 2013

Melodifestivalen - deltävling 2

Melodifestivalcirkusen har mellanlandat i Göteborg och andra deltävlingens bidrag var rätt så spretiga. Jag har svårt att se att nån av de här kommer att vinna finalen. Därmed inte sagt att jag inte uppskattade nästan alla.
 
Så här ser resultatet ut från the SvBG jury:
 
1. "Make Me No 1" - Felicia Olsson
(Blev 5:a)
Trots den tydliga titeln verkar det inte vara så många ute i landet som hörsammat Felicias uppmaning. Själv tyckte jag att det här var kvällens bästa låt, en powerballad med lite Adélekänsla. Riktigt duktig sångerska, som åtminstone borde att fått gå vidare till andra chansen, men ballader har det ju lite svårare. Jag gillade särskilt körsången i sticket. Det lyfte låten ännu mer.
 
2. "Only The Dead Fish Follow The Stream" - Louise Hoffsten
(Gick direkt till final)
Jag blev faktiskt lite förvånad över att den här låten gick direkt till final. Inte för att jag inte gillade låten, för det gör jag verkligen, utan för att lite äldre etablerade artister har ofta lite lite svårare för att behaga de som röstar. Men det kanske är så att många fler än jag som faktiskt tyckte att det var en riktigt bra låt, med skönt gung och en ovanligt välbalanserad produktion.
 
3. "Hello Goodbye" - Erik Segerstedt & Tone Damli
(Gick vidare till andra chansen)
Lite oväntad musikstil, avskalad countrypop, men en vacker duett mellan två vackra människor. De må dock vara vackra, men det saknades en hel del personkemi för att lyfta duetten ytterligare. Men nog är de värda en andra chans! För övrigt har jag rent matematiskt räknat ut att Erik Segerstedts nästa bidrag i dessa sammanhang borde heta "Hello Baby". Hur tänker han nu?, tänker ni. Så här: eftersom förra låten med EMD hette "Baby Goodbye" och dagens heter "Hello Goodbye", så finns det inte så mycket annat att välja på.
 
4. "Begging" - Anton Ewald
(Gick vidare till andra chansen)
Nog får man ju lite Saadevibbar, men det känns som att Anton Ewald är lite mer dansare än sångare. Själva låten är en inte helt typisk Fredrik Kempekomposition, om det nu finns nåt sånt. Men jag tycker det är lite positivt (även om han är mycket skicklig på det han gör).
 
5. "On Top Of The World" - Swedish House Wives
(Blev 6:a)
Jag gillar artistnamnet, som är en liten blinkning till Swedish House Mafia. Pernilla Wahlgren, Hanna Hedlund och Jenny Silver är mycket proffsiga. Själva framförandet var det väl inget fel på. Låten är bra, men har inget extra. Det var som en "clubbig schlager". Man hör (och i detta fall är det lite negativt) att det är Thomas G:son som varit inblandad.
 
6. "Annelie" - Joacim Cans
(Blev 8:a)
Den otroligt duktige sångaren från Hammerfall framför denna egenskrivna låt som bygger på Magnus Johanssons hit från 1990, "Vakna nu, Annelie". Detta bidrag var tyvärr en lite blek hyllning till originalet, som jag verkligen gillade på den tiden när det begav sig. Men låten var ändå helt okej, speciellt folkmusikkänslan. Även om den kanske inte blev nån framgång i detta sammanhang, så ser jag fram emot Joacim Cans utlovade skiva på svenska!
 
7. "En förlorad sommar" - Rikard Wolff
(Blev 7:a)
En vacker och lågmäld visa, skriven av Tomas Andersson Wij, framfördes av en mästare i genren. Tyvärr inte den genre jag tycker bäst om, men det var inte dåligt för den skull. Låten lyfte när Sara Isaksson kom in med sin sångstämma. Intressant är att Elias, lite oväntat, tyckte om den. 
 
8. "Copacabanana" - Sean Banan
(Gick direkt till final)
Uruselt. Ibland önskar jag att barn under 10 år inte fick rösta. Även om refrängen kanske var lite medryckande så är helhetskonceptet under all kritik. Och varför måste Sean Banan indoktrinera dagisbarnen med fler svordomar? Elias sa: "Om du inte tyckte att Sean Banan var bra, kanske du borde gå på toaletten". Ja, jag håller med, för det här hörde hemma där.

Inga kommentarer: