tisdag 24 januari 2012

En Hel Del av min gospelhistoria

Under min tid i Uppsala sjöng jag med i en gospelkör som hette En Hel Del. Vår suveräna ledare de sista åren hette Cattis Lindskog och det var nog under hennes ledning som jag första gången kände smaken av riktig gospel. Visst hade jag sjungit i ungdomskörer som haft en del gospel på repertoaren, men det var först nu det började kännas på riktigt, lite svart så där. Sen dess är jag fast.

Efter En Hel Del blev det några år innan Malå Gospel startade. Då blev det en annan dimension av sjungandet. Den kören hade mer spridda åldrar, vilket gjorde att vi fick en djupare, mognare och på många sätt bättre klang. Det är nog den här vuxna körvarianten jag tycker bäst om, eftersom den också öppnar upp för alla åldrar, nånting som vi ju har svårt med i de flesta andra sammanhang. 1998-99 hade jag förmånen att gå ett år på Solviks Gospellinje. Det var riktigt roligt att kunna fördjupa sig i gosplandet. Jag hade antagligen haft ut ännu mer av detta år om jag inte fortfarande led av sviterna efter min utbrändhet. Gospel Unit, som vi kallade oss, är sannolikt det proffsigaste gäng jag har sjungit med. Många goda minnen, men också höjdpunkten på det som har gått lite utför efter det.

Efter detta gospelår blev det ett år till i Malå Gospel med bl a en skivinspelning. Sen hamnade jag i Lycksele och var med i starten av Ray of Gospel (gissa vem som kom på namnet?), som har ungefär samma vuxenkänsla som Malå Gospel. När vi sen flyttade till Piteå har det stora förfallet kommit. Det gick några år innan jag, i samband med pappaledighet, var med ett år ungefär i Support Choir. Tyvärr räckte inte tid och ork till, men jag hoppas att jag kan återvända en vacker dag, för visst saknar jag att sjunga gospel. Många av mitt livs lyckligaste stunder har varit i en gungande, sjungande gospelkör. Det är ett perfekt sätt för mig att leva ut min tro på Jesus i härligt medryckande musik.

Varför kom jag att blogga om just det här just idag? Jo, när jag flyttade från Uppsala gjorde jag ett blandat kassettband med några av de låtar vi hade sjungit i En Hel Del. Det spelades flitigt under 90-talet, men det kom bort i samband med flytten från Malå. För några år sen träffade jag en gammal vän från Malåtiden, som tydligen hade spelat av mitt band. Jag fick låna det och har nu digitaliserat låtarna och bränt dem på en CD. Oj, oj, oj! Detta var nostalgi! Nu lär det bli en hel del En Hel Del framöver...

2 kommentarer:

Mats R sa...

Du är välkommen till Support Choir alla dagar i veckan (fast det är bara torsdagar vi har övning).

Manliga sopraner är ju inte så vanligt, så du är nog eftertraktad i många körer ;-)

Lenajl sa...

Åh, jag önskar att Gud tar fram tryffel-hyveln och ser till att du kan sjunga med i kören igen snart!