måndag 16 februari 2015

Melodifestivalen - deltävling 2

Jag trodde aldrig jag skulle säga det, men det är nästan så att allt runtikring själva låtarna har tagit över i år. Robin Paulsson och Sanna Nielsen är suveränt duktiga och deras låt om Åkarp var kanske det bästa sen "Tingaling" för några år sen. Och Filippa Bark! Ojojoj... "Om du har en cykel i Malmö, så har du inte det längre", var bara en av många finurliga repliker. Men nu är det ju låtarna som tävlar. Det var länge sen det var så glasklart vilka som skulle vidare och inte.

Här är rösterna från SvBG-juryn:
 
1. "Don't Stop Believing" - Mariette
(Gick direkt till final)
Mariette var en av mina favoriter i Idol 2009 och här visar hon varför. En annorlunda, suggestiv, drömsk och svävande låt, som är signerad Miss Li. Och vilken fantastisk text! Läs den på denna länk. Ju fler gånger jag hör den, desto bättre blir den, dessutom.
 
2. "Möt mig i Gamla Stan" - Magnus Carlsson
(Gick direkt till final)
Magnus Carlsson är med för åttonde gången och det är bara roligt, med tanke på hans fantastiska sångröst. Hela kvällen var som upplagd för att ge bästa skjuts till denna låt, lite segt och intetsägande, tills Magnus kommer in med glädje, fart och fest. Precis som jag vill ha det. Frågan är dock om låten håller längre än till en mittenplats i finalen?
 
3. "If I Was God For One Day" - Neverstore
(blev 5:a)
Från och med denna låt är det svårare att rangordna. Nivån sjönk betänkligt. Men lite rak punkpoprock går ofta hem i min stuga. Intressantast är dock frågan i titeln. Ja, vad skulle du göra?
 
4. "Forever Starts Today" - Linus Svenning
(Gick vidare till andra chansen)
Linus har lite mer Power bakom sig i år, jämfört med fjolårets "Bröder". Men den var nog mer innerlig å andra sidan. Musiken var vacker, men nåt saknas.
 
5. "Groupies" - Samir & Viktor
(Gick vidare till andra chansen)
Dokusåpranen och modebloggaren framför ett mycket rörigt och lättviktigt nummer. Lite medryckande, men småfalskt hela vägen. Ny betydelse av "groupie" var ju fyndigt, liksom första gången (?) som "hen" används i en melodifestivallåt.
 
6. "Där och då med dig" - Emelie Irewald
(Blev 6:a)
Emilie hade fått plats via allmänhetens tävling och det lät nästan därefter. Ändå hade den nånting. Det var en vacker ballad och en rätt bra närvaro på scenen. Men det är en typisk låt som aldrig går vidare.
 
7. "Nonetheless" - Marie Bergman & Sanne Salomonsen
(Blev 7:a)
Marie Bergman hade innan denna kväll ställt upp tre gånger i Melodifestivalshistorien och vunnit alla tre gånger. Men ikväll var det dödsdömt. Tyvärr förlorar de många röster pga deras ålder. Men ingen tvekan om att Marie fortfarande är en mycket duktig sångerska! Samspelet med Sanne var klanderfritt, men själva låten var ganska intetsägande.

Inga kommentarer: