måndag 4 juni 2012

Mästarnas mästare 2012

Ett av TV-historiens bästa koncept är nu avslutat. Jag talar givetvis om Mästarnas mästare. Den geniala kombinationen av idrottsnostalgi, rejäla tävlingsmoment och det dokumentära gemensamma boendet är svårt att toppa. Ja, det är väl bara "Så mycket bättre" som kan konkurrera (men så bygger det ju på liknande nostalgisk myssamvaro).

Årets deltagare var: Linda Haglund (friidrott), Anders Järryd (tennis), Jörgen Jönsson (ishockey), Annichen Kringstad (orientering), Gunnar Larsson (simning), Anna Le Moine (curling), Susanne Ljungskog (cykel), Håkan Loob (ishockey), Victoria Sandell Svensson (fotboll), Stefan Schwarz (fotboll), Pernilla Wiberg (alpint) och Magnus Wislander (handboll).

Dessa var uppdelade i två grupper. Jag tycker inte det blev riktigt lika bra, men jag förstår att det är av praktiska skäl. Till semifinal gick Pernilla Wiberg, Anna Le Moine, Jörgen Jönsson och Magnus Wislander. Pernilla hade, inte helt oväntat, imponerat på mig och jag trodde för ett tag att vi skulle få den första kvinnliga mästaren. Men till slut var det Jörgen Jönsson som stod som slutsegrare. Han hade också imponerat hela vägen, så visst var han en värdig Mästarnas mästare.

En trevlig detalj i programmet är att man får se en blandning av hur genomtrevliga de är och hur tävlingsinstinkten kommer fram när det blir allvar. Det är också glädjande, faktiskt, att se att dem sitta och torka tårarna när de ser dvd:erna om respektive karriärer. Det visar att de är precis som oss i TV-soffan, för visst blev det några tårar även här hemma, eller hur?

Till nästa år (för det blir visst en säsong till sa de efter programmet!! :-D) skulle jag vilja se följande deltagare (en upprepning från förra årets önskemål, med nåt undantag): Kajsa Bergqvist, Jan Boklöv, Björn Borg, Ludmila Engquist, Magdalena Forsberg, Henrik Larsson, Paolo Roberto, Ann-Louise Skoglund, Pia Sundhage, Mats Sundin, Gunde Svan och Annika Sörenstam.

Till sist: Skulle det vara intressant med en politisk motsvarighet, typ "Ministrarnas minister" med gamla avdankade riksdagspolitiker? Tävlingsgrenar skulle kunna vara: "Aldrig säga ja", "Fastställande av vårbudgeten", "Dragande i långbänk", "Trycka rätt på röstningsknapparna", "Skaka hand med så många som möjligt på en minut", "Smutskastning", "Slogans vi minns", "Paparazziflykt", "Kostymprovning", "Talskrivande", etc. Fler förslag?

Inga kommentarer: