söndag 15 maj 2011

Eurovision Song Contest 2011

Så var det dags för finalen i den årliga, vårliga och svårligt missbara ESC. Okej, jag missar hellre det här spektaklet än den nationella cirkusen, men det ska mycket till ändå. Hursomhelst var det Düsseldorf som stod värd för årets tävling. Den inleddes med en osmaklig slakt av fjolårets vinnarlåt "Satellite". Det hjälpte inte att Lena dök upp på slutet. Tack, men nej tack! Originalet var klart bättre (en låt man faktiskt fortfarande alltid blir glad av att höra).

Jag har alltid tyckt att ESC blir så segt och långdraget, eftersom det är för många låtar med i finalen, men i år dröjde det ända tills typ tjugonde låten innan jag började känna mig lite less. Orsaken var enbart glädjen och engagemanget att följa ett par facebookkommentatorers mer eller mindre elaka sågningar av högt och lågt. Tack, Anna och Johanna!

Vinnare blev "Running Scared" med Ell/Nikki från Azerbajdzjan (världens mest svårstavade land!). Helt okej för mig. Ingen större överraskning, eftersom refrängen är rent av vacker. Extra roligt eftersom det är svenska upphovsmän, bakgrundssångare, dansare och korreografer. Som nån kommenterade det: "Det är ju kul att Sverige kan exportera mjukvaror av musikalisk karaktär också, och inte bara JAS och granatgevär etc."

Fantastiskt bra att Eric Saade lyckades bli så "Popular" ute i Europa. Lite överraskande, men glädjande. Låten fick visst mest röster i den andra semifinalen. Det blev till slut en tredjeplats efter att den italienska uppstickaren spurtat starkast. Detta är Sveriges bästa placering sen Charlotte Nilsson (numera Perrelli) vann 1999.

Lite lösa kommentarer:  
  • Överlag ett dåligt producerat evenemang. Dåligt ljud, särskilt i första semifinalen. Kanske är man för bortskämd av de svenska produktionsproffsen. Sämst var nog ändå de "skämtinslag" som programledartrions stod för. Lågbudget är ordet. Helt plötsligt kunde man tro att man befann sig i Dieseldorf...
  • Penntrollen från Irland var en vitamininjektion på många sätt. En av programledarna glimtade till med orden "Ge inte de här grabbarna mer socker". Ja, det var verkligen full fart på Jedward - och det ledde till många roliga kommentarer på Facebook. "Duracellkaninernas avkommor", "De har gett bokstavskombinationerna ett (två) ansikte(n)". "Piff och Puff on acid", osv. Att låten dessutom var rätt bra gjorde inte saken sämre.
  • Danmarks bidrag "New Tomorrow" var verkligen en rip-off av Andreas Johnsons "Sing For Me". Inte för att det stör mig. Den låten tål att upprepas. Man kan bara fundera på hur det svenska originalet hade lyckats i ESC 2006...
  • Apropå rip-offs: Islands "Coming Home" lät misstänkt mycket som Barry Manilows "I Can't Smile Without You".

Till sist: Så här skulle jag ha röstat:
12 poäng: "Change" – Hotel FM (Rumänien - blev 17:e)
10 poäng: "Popular" – Eric Saade (Sverige - blev 3:a)
8 poäng: "Da Da Dam" – Paradis Oskar (Finland - blev 21:a)
7 poäng: "What About My Dreams" – Kati Wolf (Ungern - blev 22:a)
6 poäng: "Čaroban" – Nina Radojčić (Serbien - blev 14:e)
5 poäng: "Running Scared" – Ell & Nikki (Azerbajdzjan - blev 1:a)
4 poäng: "Lipstick" – Jedward (Irland - blev 8:a)
3 poäng: "No One" – Maja Keuc (Slovenien - blev 13:e)
2 poäng: "Get You" – Alexej Vorobjov (Ryssland - blev 16:e)
1 poäng: "New Tomorrow" – A Friend In London (Danmark - blev 5:a)

7 kommentarer:

Frida sa...

Jag hade tippat att Saade skulle placera sig på 20:e plats, så vi kan ju lätt säga att jag hade fel.

Håller med dig att det var trevligt att Facebbooka sig igenom hela evenemanget. Då kände man sig liksom inte ensam, trots att man var själv, och dessutom var det ingen som pratade under uppträdandena. Sweet!

Ingela sa...

Gissa vem som tipade topp tre halvsovande i soffan? Svar: En som inte brukar ha det minsta gemensamt med de röstande i Europa...

SvBG sa...

Ingela: Hur lyckades du tippa dem alla tre i soffan? Låg de kvar där sen? Var de fortfarande halvsovandes då, eller hade de hunnit helsomna?

Ingela sa...

SvBG. Dessutom tipade jag, ser jag nu. Speciellt alla italienarna var det svårt att få plats med.

inguort säger Wv. Det är väl hemmahålan det.

Unknown sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Och i vår familj tyckte vi alla tre att fjolårets låt i "jazztappning" var helt underbar, betydligt bättre är originalet! Tänk så olika det kan vara.

lotta sa...

Change var bäst :)